пятница, 17 февраля 2017 г.

Свято Богині Стрічі


Класовод  Юткало  Ніна  Олександрвна  підготувала  для  своїх  вихованців  виховну  годину  на  тему:  
                                                        "А  вже  весна  у  двері  стука".
 Мета  заходу:  відроджувати народні традиції українського народу: його пісню, мову, етнографію, історію; розвивати інтерес до славних традицій українського народу; виховувати любов, дбайливе ставлення до природи; формувати естетичні почуття, вміння бачити прекрасне в навколишньому середовищі.
На  заході  були  присутні  казкові  персонажі  -  Зима,  Весна   та  весняні  місяці.
Основними ланками виховної роботи   художньо - естетичного  напрямку є  моя  співпраця  з  класним  колективом  відповідно до народного календаря. У процесі дотримання звичаїв і обрядів учнями засвоюється культура дідів і прадідів, тобто справжня українська національна культура. Народна культура, зібрана в календарних традиціях, звичаях і обрядах, - це те життєдайне коріння, яке живить духовність, зокрема моральність, естетику кожного учня.
    Класовод  розповіла, що  нині  завершується  зимовий цикл свят, всі готуються до приходу весни. З цією метою проводиться свято Стрітення, яке відзначається красивими життєстверджуючими звичаями, які мають великий виховний вплив на дітей.  Стрітення (Громниця). Зустріч Зими з Весною. Символізує астрономічну середину між Зимовим Сонцестоянням (21 грудня) та Весняним Рівноденням (20 березня). Передбачення погоди на всю весну, виготовлення свічки «Громівниці», перші заклички птахів, перші веснянки. До схід Сонця набирається «Стрітенська Вода». Проведення обрядів укладання угод жінок з водою, а парубків – з вогнем.
А  діти  в  сво  чергу  повідомили,   що  в  цей день виконувалися наступні обрядодійства:
1. Освячення свічок-громниць як оберегів від стихійних лих силою Велеса.
2. Освячення стрітенської води, що її використовують з лікувальною метою проти вроків та пристріту. Стрітенська вода є оберегом для воїнів та подорожніх, нею благословляють в дорогу або на війну. Захист здійснюється силою Велеса, який на цю пору має найбільший вплив.
3. Запалення вогнищ, як символів зростаючої сили Сонця.
4. Споглядання за погодою, відчуття внутрішнім зором настання весни.
                                   Не загубити! Не втратити! Відродити!..
 Ось ниточка, яка проходить через всю мою роботу  і залишає слід у дитячих серцях

       



Комментариев нет:

Отправить комментарий